Frequently Asked Questions About Time Travel – Gareth Carrivick (2009)

“Senin problemin de bu. Senin ideal kızın sensin”

Üç arkadaşın bir barda içerken içine düştükleri bir zamanda yolculuk hikâyesi.

Uzun süre televizyon için çalışan ve bu ilk ve son sinema filmini çektikten sonra hayatını kaybeden Gareth Carrivick’ten bir bilim kurgu komedisi. Yıldız savaşları, çizgi roman, sinema, ninjalar, arzularının aksine pek yanaşamadıkları kızlar ve bol geyikle sınırlı sohbetleri olan üç arkadaşı anlatan bu komedi düşük bütçeli, bağımsız havalı ve eğlenceli filmlerden.

80’lerin şarkıları ile süslenen film bu açıdan atmosferine gayet uygun bir seçim yapmış görünüyor. O garip on yılın o günlerde üretenler ve dinleyenleri için öyle olmasa bile bugün hayli “kitsch” görünen kimi müzikleri dönemin kendine önem veren ve gösterişli ama yüzeysellikten epey nasibini almış pek çok sembolünden biri bugün. Filmimiz de bu müzikleri seçerek kahramanlarımızın bu eğlenceli ama boş maceralarının tam da bu özelliklerini vurguluyor gibi. Epey çekici ve hatta göstermekte olduğundan daha fazlasının gelmekte olduğunu hissettiren bir başlangıcı olan ve örneğin erkekler tuvaletindeki “Total Eclipse of the Heart” gibi çok komik sahneler de içeren film bir süre sonra tekrara düşmeye başlıyor ve baştaki ritmini yitiriyor. Bu durumun temel nedeni de sanki filmin yaratıcılarının eğlenceli bir fikirle yola çıkmaları ama sonra bu fikirle ne yapacağını bilememeleri. Zaman zaman komik bir bilim kurgu sit-com’u havasına bürünmesi de başı sonu olan bir hikâyeden çok durumun komikliğine dayanmalarının sonucu olsa gerek.

Finali ile “paralel evrenler” üzerine bir devamının geleceği izlenimini de yaratan filmde üç baş oyuncu doğaçlama izlenimini bırakan oyunculukları ile filmin komedi havasına kendilerini kaptırmış ve görkemli oyunculuklar yerine çok doğru bir seçimle sıcak ve dinamik performansları tercih etmiş görünüyorlar. Chris O’Dowd, Marc Wootton ve Dean Lennox Kelly’nin bu oyunculuk tercihleri de filmin sit-com havasını destekliyor.

Gerçek bir kahkaha attırma potansiyeli taşıyan birkaç güçlü sahnesi, kimi çok komik diyalogları ve anlaşılan yaratıcılarının da çekerken eğlendiği film, zamanda yolculuk veya bilim kurgu ile kafasını bozmuş herkese şiddetle tavsiye edilebilecek bir film. Görünen o ki filmde hayli önemli bir yere olan “kağıt üzerine karalanan notlara” benzer bir fikir ile yola çıkılmış ve hikâyenin akışı çok da dert edilmeden eğlenceli bir eser ortaya çıkarılmaya çalışılmış. Hedef bu ise, filmin bunu çok iyi becerdiği rahatça söylenebilir. Unutmadan, bir mesajı da var filmin: Zamanda yolculuk biz fani insanlar için sindirmesi ve uyum göstermesi çok zor ve ancak absürt nitelemesi ile ele alınırsa başa çıkılabilecek bir konu.

(“Zamanda Yolculukla İlgili Sıkça Sorulan Sorular”)

(Visited 92 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir