Jie Jiu Wu Xian Sheng – Sheng Ding (2015)

“Filmler gerçek değildir. Bu, gerçek. Bunlar gerçekten oldu”

Polis kılığına giren dört kişi tarafından kaçırılan ünlü bir film yıldızının, çete reisinin ve onun peşine düşen polislerin hikâyesi.

Sheng Ding’in yazdığı ve yönettiği bir Çin yapımı. Aksiyon ve polisiye türdeki filmleri ile tanınan yönetmenin bu çalışması gerçekten yaşanan bir olaydan uyarlanmış. Bu filmde çetenin peşine düşen polislerden birini canlandıran Ruofu Wu 2004 yılında bir çete tarafından kaçırıldıktan 21 saat sonra kurtarılmış polis tarafından. Sheng Ding hikâyesini yine 21 saatlik bir zaman diliminde anlatmış ve bir yandan polislerin çabalarını gösterirken, zaman zaman geriye dönüşlerle getirmiş olan biteni seyircinin karşısına. Teknik açıdan iyi kotarılmış, rahat izlenen ve temposu yerinde bir film bu ve üç taraftaki (kaçıranlar, kaçırılanlar ve polis) karakterlerin tümüne önem vermesi ve onları birer tip olmanın ötesine geçirmeye çalışması ile dikkat çekiyor. Buna karşılık filmin çoğunlukla sağlam bir polisiye dizisinin iyi bir bölümü olmanın sınırları içinde kaldığını ve polisin çözüm becerisine odaklandığını da belirtmek gerekiyor.

Çin yeni yılının havai fişeklerle kutlandığı bir gecede yaşanan kaçırma olayını göstererek başlıyor film. Zai Lao’nun hazırladığı tedirgin bir müzik eşliğinde büyük şehirden gece manzaralarını getiriyor karşımıza yönetmen ve etraftaki üks arabaları kollayarak, sahiplerini fidye için kaçıran çetenin bir film yıldızını polis kılığına girerek kendi arabalarına tıkıp götürmelerini gösteriyor öncelikle. Bu sahnede olduğu gibi filmin hemen tümünde pek sakin durmayan ama aşırı hareketlerde de bulunmayan bir kamera ile anlatıyor hikâyesini Sheng Ding. Hikâyenin gerçek bir olaya dayanmasının doğal olarak yarattığı gerçekçilik duygusunu başka öğelerle de desteklemiş yönetmen: Yukarıda belirtildiği gibi gerçek hayattaki kaçırma olayının kurbanı olan oyuncuya -kendisini canlandırmayı kabul etmemesi nedeni ile polis rolünde- yer veren filmin, başında karakterleri isimlerini tanıtması gibi tercihleri örneğin filme bir ciddiyet havası kazandırmış.

Sinemada daha önce pek çok örneğini gördüğümüz bir zamana karşı yarış hikâyesini anlatan filmin bunu yaparken kronolojik bir sıra takip etmeyerek farklı zaman dilimleri arasında gidip gelmesi senaryoyu düz görünmekten kurtardığı gibi, operasyon anına kadar geçen saatleri yavaş yavaş açarak seyircinin ilgisinin de ayakta kalmasını sağlıyor teşvik ettiği merak duygusu ile. Kurbanının bir film yıldızı, daha doğrusu bir oyuncu olmasından da akıllıca yararlanmış Sheng Ding. Aktörün hayal ettiği bir aksiyon sahnesi (çetenin elemanlarının elinden kurtulmak için giriştiği kavga) ve fidyecilere oynamaya çalıştığı oyunlar üzerinden “rol yapma” kavramı için de bir şeyler söylüyor film bir aksiyon filminin sınırları içinde kalarak da olsa. Bu “hayal etme” oyununu sadece oyuncu için kullanmıyor ve olayın diğer iki tarafı, polis ve suçlular için de benzer bir kurguya girişiyor yönetmen. Bu tarafların ilki bir çatışma anını hayal eder veya bir başka ifade ile söylersek, kurgularken, ikincisi de bir banka soygununu canlandırıyor kafasında.

Standart bir aksiyondan uzaklaşmayı tercih eden ama fazla uzağa gitmemeye de özen gösteren filmin kamera kullanımında da fazla radikal olmadan farklı olmayı tercih etmesini bu tercihe bağlamak gerekiyor. Estetik olarak belli bir çekiciliği yakalamayı başaran çalışmada polislerden birinin -işine bağlılığı ve yoğunluğu nedeni ile- çocuğu ile görüşemiyor olmasını ve ancak suçlular yakalandıktan sonra onunla iletişim kurabilmesi gibi bir “klişe”ye neden başvurduğunu anlamak güç açıkçası. Bu hatasını neyse ki tekrarlamıyor film ve örneğin asıl kurbanın yanında bir ikinci kurban daha yaratarak hem diyalogların zenginliği hem de baş kurbanın karakterini daha iyi anlatabilmek açısından doğru bir seçimde bulunmasının bir örneği olduğu gibi akıllıca hareket ediyor genellikle. Film yıldızı rolündeki Çinli sinema yıldızı Andy Paul ve çete reisini canlandıran Qianyuan Wang’ın parlak performanslar sergilediği film finalindeki haber görüntülerinin de desteklediği gerçekçi havası ile dikkat çeken ve ilgiyi hak eden bir suç filmi özet olarak.

(“Saving Mr. Wu” – “Bay Wu’yu Kurtarmak”)

(Visited 94 times, 2 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir